Nu var det hele ellers lige overstået så godt, og drengenes mor klarede operationen. Men “klarede” betyder bestemt ikke at det gik ubetinget godt.
Operationen handlede om en tredje svulst, som var ankommet uden varsel, og sad midt i hjernecentret som styrer alle de fysiske funktioner. Desværre har operationen og svulsten forårsaget alvorlige skader, og det ser lidt dystert ud.
Venstre side er fuldstændig lammet, og det betyder at alt grundlæggende bevægelse er blevet ganske svært, og samtidig er tunge og mund besværet, at selv dialog er en udfordring.
Livet kan være hårdt for de pårørende
Ungerne reagerer ikke rigtigt, men det gør jeg. Det er så svært at se denne stærke kvinde blive sat helt tilbage og blive en skygge af sig selv. Det fylder i mine drømme og i min hverdag; jeg har føler hendes frustration som min egen. Heldigvis har jeg lært at håndtere denne frustration, og acceptere denne umulige situation.
Der blev d. 6. oktober skrevet at risikoen for at få en depression stiger med 40%, hvis man er pårørende eller partner til en kræftpatient.
Jeg har både været partner til en kræftpatient og haft en depression. De tidligere omgange har lært mig at børns sorg er vigtig, men indsatsen skal ligges hos de voksne pårørende først, og derefter børnene. Får man bearbejdet sin egen sorg og frustration, kan man rumme børnenes. Husk instruksen fra flyet: Hjælp dig selv først!
Kender du en med kræft? Fokuser på de voksne pårørende med aflastning, støtte og professionel hjælp. Det glæder mig at dette studie dokumenterer dette med tal, så samfundet kan samle energien om den rigtige indsats.
Hej
SvarSlet